Wat begon met een actie voor een gratis set asics loopkleding. tijdens de looptrainersdag van afgelopen jaar in Papendal bleek eigenlijk een heel mooi initiatief van de Atletiekunie, Asics en Runningdirect.

Mijn naam is Ferry Leutscher 46 jaar en sinds 2013 lid van SPADO. In 2016 heb ik mijn (toen nog) LT3 diploma gehaald en ben ik training gaan geven bij de wegatletiek. Sindsdien ook een enthousiast bezoeker van de looptrainersdag in Papendal.

Het initiatief achter de gratis kleding tijdens de laatste looptrainersdag bleek de Running Coach Academy te zijn, een manier om de hardlooptrainers van Nederland een gezicht te geven en hiermee ook de weg naar de atletiekvereniging makkelijker te maken voor de vele lopers die regelmatig alleen hun rondjes lopen.

De running coaches zijn voor de eerste keer samengekomen februari tijdens een evenement in Utrecht bij Runningdirect. Hier bleek dat er vanuit Nederland 25 mensen geselecteerd zijn voor dit mooie initiatief. En natuurlijk ontvingen we hier onze set kleding waar het allemaal mee begonnen is. Daarnaast ontvingen we een paar ASICS NIMBUS 25 waar we een review over mochten schrijven. Tijdens de introductie bleek ook wel een beetje dat men nog zoekende was waar dit initiatief naar toe zou gaan en hoe het vorm gegeven moest worden.

Bij de tussentijdse contactmomenten zagen wij als coaches een richting ontstaan. We dragen bij aan artikelen voor hardlopen.nl. Hierin wordt geprobeerd een beeld te geven wat de trainers van verenigingen in het hele land doen (dus niet alleen de running coaches). In die artikelen komen zaken aan bod als trainen op de baan of buiten de baan, schoenen en kleding, wedstrijdlopers versus recreant etc….. .

Zelf krijgen we ook inzichten vanaf de andere kant. Tijdens onze tweede bijeenkomst op Papendal hebben we een tweetal clinics gehad van twee running coaches die samen zijn gebracht met twee (voormalig) topatleten en pioniers op hun vakgebied. Hidde Weersma wereldkampioen Hyrox en strength en health coach van NOC*NSF en Sam Kranse voormalig top Poolstolkhoog atleet en bewegingswetenschapper. Wat zij hebben gedeeld kunnen wij weer overbrengen op onze trainers en atleten. En natuurlijk hopen we met dit initiatief ook meer atleten de weg naar een atletiekvereniging te laten vinden. Dit om op een verantwoorde en goede manier begeleid te worden naar hun persoonlijke doel.

In het laatste kwartaal van dit jaar komen we nog een keer samen, dan mogen we een kijkje nemen bij het hoofdkantoor van Asics Nederland. Daar zullen we hopelijk ook weer nieuwe inzichten opdoen die we kunnen delen met de trainers en atleten om ons heen.

Meer informatie over de running coach academy is te vinden op:

Hardlopen.nl – de leukste hardloopnieuwsbrief van Nederland

Running Coach Academy – Runningdirect.nl